בואו ניגע היישר בנקודה- כבר בכותרת. מחלה שהיא בשורה התחתונה קושי,אתגר, מצוקה בדבר הבסיסי של החיים- אוויר. ואפשר לדבר על זה במובנים של גופנפש, באנרגטיקה של רפואה סינית, במונחים פיזיולוגיים, או ב common sense שכולנו יודעים. אבל בשורה התחתונה- אם עובדים עם אסטמה בהביט טיפולי, ברור שהמטרה היא – לנשום טוב, מלא, חלק, שלם.
אסטמה היא למעשה היצרות של דרכי הנשימה- בסימפונות שנגרמת על ידי 2 סיבות עיקריות- כיווץ של השרירים החלקים/הטבעתיים של הסימפונות, וחסימה בעקבות הצטברות ליחה בכמויות עצומות. שניהם- עווית/ליחה הם תוצר של תהליך דלקתי. אז אסטמה היא דלקת. דלקת שנגרמת בעקבות תגובה חיסונית לא פרופורציונלית לאלרגן מסוים. וזה לא משנה אם זה קרדית אבק הבית, כותלית יהודה, פריחת הזית או הברוש- הם כולם רק סיפור.
אפשר להבין את המורכבות וגם המופלאות של הצמחים רק מעצם ההבנה שהצמח הכי נפוץ בגרימת האלרגיות בארץ – כותלית יהודה (Parieatria judaica) הוא בעצם גם אחד הצמחים היעילים בטיפול באלרגיות- בהרגעת התגובה האלרגית והעוררות בריריות, בהפחתת הנזלת והליחה וטיפול במצבים, גם הקשים, של קדחת השחת ועד אסטמה.
הסיפור האמיתי הוא שמערכת החיסון נמצאת במצב חולשה. נכון, החוויה היא פעילות יתר, אבל הרקע הוא חולשה חיסונית. זהו אפקט הפינצ'ר, כמו שאני קורא לו. פינצ'ר, כלב קטן ומפוחד, ובגלל חולשתו- הוא נובח כמו מטורף. מערכת החיסון נמצאת במצב חולשה ודריכות, ואפילו פחד, ולכן תוקפת גורמים שאינם מהווים איום באמת, ומגיבה אליו בהגזמה רבה שמסכנת את בעליה. אפשר לומר שמערכת החיסון חרדתית ויצרה לעצמה אויב דמיוני. הראייה המערבית לעניין, שעוסקת יותר במענה לתוצר הנגלה, ופחות בגורמים השורשיים שיצרו אותו, תיתן סטירואיאידים שהם מדכאי חיסון ונוגדי דלקת (מילה מכובסת למדכאי חיסון), ולכן יעצרו את התהליך הדלקתי על פני השטח. לפעמים זה הפיתרון הנדרש כדי שאדם יוכל לחיות חיים תקינים. זה מענה מיידי, אקוטי ומושכל במקרים מסויימים. אך כמובן שאינו פותר את הבעיה, אלא רק את הסימפטומים לאותו זמן נטילה.
העבודה הראשונה עם צמחים תהיה מחזקי חיסון. יהיו אלה צמחים חמימים ו"אדמתיים". שורשים ופטריות כמו שורש אסטרגלוס (Astragalus membranaceus), פטריית ריישי (Ganoderma lucidum), שורש ליקוריץ (Glycyrrhiza glabra), פטריית מייטאקי (Grifola frondosa) ועוד. צמחים ופטריות אלה מחזקים את העבודה החיסונית, מאזנים פעילות לא פרופורציונלית, ונמצאו גם מחקרית יעילים בהקשר, הן של העלאת ספירה לבנה (תאי מערכת החיסון), והן הלכה למעשה במניעת אסטמה והפחתת אלרגיות. פטריית ריישי בתוך פורמולה ייעודית לאסטמה, נחקרה במחקר גדול שנעשה בבית חולים בארה"ב ונמצאה יעילה באותה מידה כמו סטרואידים סינטטים לטיפול באסטמה .
עכשיו נחזור לאלמנט הסיני-אנרגטי ומקבילותיו הפיזולוגיות-מערביות. האסטמה היא כיווץ, תקיעות, חסימה, עווית. מה שקוראים בסינית- סטגנציה של צ'י. העווית הזו היא הלכה למעשה כיווץ שריר, וכמו שאנחנו יודעים- שרירים מתכווצים במתח. כדי להרפות שריר יש להיעזר בצמחים מניעי צ'י הריאה או נוגדי-עווית למערכת הנשימה. אלה כוללים מגוון צמחים, לרוב מרים, שיכולים לסייע לצורך זה. זה לא צמחים שיחליפו משאף (ונטולין ונגזרותיו), אלא יהוו טיפול מנע. הם יכללו גם צמחים ארומטיים שיסייעו לכייח את הליחה העודפת, ולפתוח באמצעות כך את הסימפונות.
צמחים חשובים לעניין כוללים קורנית מקורקפת (Corydothymus vulgaris) צמח בר מקומי, או בת דודה האירופאית בת קורנית (טימין) מצויה (Thymus vulgaris), וגם צמחים כמו מרוביון מצוי (Marrubium vulgare) הצומח בר בישראל, ומשמש כנוגד עווית יעיל מאוד וכמסלק אש ולחות חמה מהריאות (אש= דלקת, לחות חמה= ליחה צמיגה וצהובה). וגם צמחים מרגיעים וארומטיים כמו מליסה (Melissa officinalis) ולוונדר (Lavendula officinalis/angustifolia) ישתלבו בעבודה גם במרגיעים ומרפים, וגם באופי נוגדל הדלקת והמכייח שלהם.
עבודה משמעותית נוספת היא כמובן נוגדי האלרגיה. אלה כוללים צמחים שלהם עבודה ישירה על התגובה האלרגיות. היא כוללת צמחים כמו סרפד (Urtica puillulefera) הגדל בשפע בכל פינה בארץ, וגם צמחים לקנייה כמו ליקוריץ (Glycyrrhiza glabra) שהוזכר קודם גם כמאזן חיסון, ויוזכר שוב גם בהמשך. גם צמח סיני בשם שורש סקוטלריה (Scutellaria chinensis) פועל כנוגד אלרגיה מצויין, ובעצם גם דואג לסלק את האש והדלקת, ולהניע את הצ'י התקוע.
נוגד אלרגיה מצויין וזמין לכולם הוא הקצח התרבותי (Nigella sativa) גם בצורתו הזמינה של שמן בכבישה קרה. עבדותו משלבת כיוח וסילוק ליחה לצד איזון של מערכת החיסון.
בסופו של דבר, יש את הצמחים משקמי הרירית ומשקמי הריאות. שהם צמחים שמרפאים את הרקמה ה"בועטת" שיצאה מכלל איזון- הרקמה הרירית. זו שפועלת על 100 קמ"ש, מפרישה כמויות ליחה ומגירה נוזלים הסותמים את דרכי הנ שימה. היא עצמה נפגעה ומגיבה למערכת החיסון ששזורה בתוכה. היא עושה "מה שאמרו לה". אבל זהו, המלחמה הסתיימה. מחזירים את הצבאות לבסיסם, את האזרחים לביתם. אפשר לנשום, להירגע, לתת לאוויר להיכנס.
הצמחים שנפגוש כאן יהיו לחים יותר באופיים, הם אלמנט רירי או צמיגי. שוב ליקוריץ כמשקם ריריות גם, וגם בוצין מפורץ (Verbascum sinuatum) הגדל בר בשפע בישראל, ולחך אזמלני (Plantago lanceoleta) הגדל גם בחלקים נרחבים ברחבי הארץ.
ונחזור למהות, shall we?
בנאדם לא נושם= בנאדם לא נוכח. יש כאן זיגזוג, ריחוף, קושי להתגלם בגוף הזה, בחיים האלה, במלאות הזו. האדם האסמטי הוא עם צ'י חלש בריאות, וקולו לרוב חלוש. שהרי הנשיפה היא הדיבור, ואסטמה היא היצרות בעיקר בנשיפה. זוהי אי הסכמה להיות במלואו, להשמיע את קולו, לתפוס מקום, להביע את עצמו, להישמע. המשפט העומד מאחור הוא : "אין לי מקום בעולם".
הצמחים כאן נכנסים להילוך עומק. אלו הם צמחים שמחזקים נוכחות, מרחיבים את המיכל, מביאים עוצמה ואנרגיית חיים, ועובדים לצד העבודה של האדם עם חייו. זהו התהליך הטיפולי השלם, שרואה בסימפטומים הפיזי שער אל מה שחי בשורשים שלנו, שורשי התודעה, שורשי חוויית החיים. ובריפוי השלם מתכתב גם עם הגוף וביטוי הדבר בפיזי, כחלק מההזדמנות לפגוש את התוכן הסמוי שמבקש להתגלות, ולתפוס 2 ציפורים במכה אחת. למעשה זו ציפור אחת, ולא צריך לתפוס אותה, רק לעשות לה קן. הציפור הזו היא אנחנו, והיא מבקשת לעוף, גבוה, לנשום, עמוק, ולמצוא בית, בטוח, מקום, חיבור בין שמיים וארץ, נשימה שהיא חיבור בין הפיזי לרוח.
וכמה טוב לנשום. כמה טוב להירפא מחסימה על סימפונות החיים. כמה טוב למצוא מזור, בכוחות אמיצים של תודעה וגוף, צמחים ואנשים, מחשבה והתמדה, אמונה וקסם.
שננשום. אמן!