10 צמחי בר מרפא מקומיים לבריאות האישה

כאן, על פיסת האדמה הקטנה הקרויה כיום ישראל- בזמן שהגברים ניהלו מלחמות על הארץ, הנשים קיימו את המשך החיים של הקהילה שלהן. בריאותן אפוא היא תנאי הכרחי להישרדות הקהילה, והאדמה תומכת בהן בכל שלבי הנשיות. מהמחזור חודשי, דרך הפריון, הלידה וההנקה ועד גיל המעבר ומנופאוזה. וכך, פזורים על פני הנוף המקומי שפע צמחי מרפא לבריאות האישה בכל פינה ופינה; כדי שלכן הנשים, יהיה גוף בריא וגם נפש בריאה.

הנה 10 מתוכם שעלו בראשי, ב- 5 דקות של שיטוט נעים ביער, שבהן גם רובם הופיעו בעצמם על מסלולי:

  1. לדימומי רחם לא תקינים ולווסתות שופעות
    קוראים לו ילקוט הרועים (Capsella bursa-pastoris)

    ילקוט הרועים
    ילקוט הרועים- מאזן דימום וסתי שופע, ומטפל בדימומים בין וסתיים

    . צמח חד שנתי שממלא את שולי השטחים המיוערים, וגם בתוך האזור הבנוי ואפילו האורבני. בקיצור הוא די בכל מקום. חליטה של חלקיו העיליים ידועה כממתנת וסתות שופעות, ובכלל ככזו שתסייע לדימומים לא תקינים, ובעיקר להפחתת דימום אחרי לידה. זהו צמח מיילדות קלאסי.

  2. צמח האישה-  חכם בנבכי הנשיות 
    מה עוד אומר על שיח אברהם שלא אמרתי כבר? זה הקפטן של צמחי המרפא לאישה. אין כמעט פורמולה לאיזון הורמונלי בלי שיח אברהם. השיח צומח בנחלי האכזב שטופי השמש בהמוניו. משתמשים בפרותיו השחורים הנקטפים באזור ראש השנה (כמה סמלי לצמח האישה) לטיפול  באי סדירות וסת, PMS, שחלות פוליציסטיות, קשיי פיריון, חוסר בחלב אם, גלי חום של גיל המעבר ועוד ועוד ועוד… צמח האישה על כל גלגוליה.

    פירותיו השחורים של שיח אברהם
    פירותיו השחורים של שיח אברהם
  3. לאיזון אסטרוגן, גלי חום של גיל המעבר, ועוד
    בשיא האביב פורח בר ברוב חלקי הארץ, בשולי היערות ובשטחים הפתוחים והשמשיים תלתן ורוד יפה ונשי. שמו תלתן ארגמן (Trifolium purpureum). פרחו של הצמח שהינו רך כקטיפה, ידוע כפיטו-אסטרוגן המאזן פעילות הורמונלית נשית. במנגנון מורכב שלא אפרט כאן, הוא יודע להעלות את האסטרוגן כשיש מחסור שלו (כמו בתקופת גיל המעבר), אך להוריד אותו כשיש עודף (כמו במקרי PMS מסוימים ובעיות בסדירות המחזור).
    הוא גם מוכר כצמח "מטהר דם" כלומר שמנקז דרך מערכות הפינוי של הגוף פסולת בעיקר כזו המצויה בזיקה לעור. על כן מטפל גם בבעיות עוריות רבות, על אחת כמה וכמה – אקנה, אשר מקושרת לצמח גם דרך הפעילות ההורמונלית, וגם דרך הפעילות המנקזת ומנקה רעלים.

    תלתן ארגמן
    תלתן ארגמן
  4. למחסור בחלב אם 
    הצמח הזה ראוי לאזכור נרחב הרבה יותר מפיסקה. זוהי ה- ורבנה הרפואית (Vebena officinalis). להבדיל מהורבנה הלימונית המוכרת יותר בשמה לימונית או לואיזה שאינה מקבילה בשימושיה כלל וכלל. ורבנה רפואית היא אחד מהצמחים המשובחים לטיפול בדיכאון. ולנשים מיניקות הוא אחד מהצמחים היעילים להגברת ייצור חלב. ולכן, אישה מיניקה עם דיכאון אחרי לידה- ורבנה רפואית מחפשת אותך. הצמח צומח בקרבת נחלים, גם נחלי אכזב ואפילו באפיקי שטפונות. השימוש בה נעשה בחלקיו העיליים של הצמח.

    ורבנה רפואית- צמח מזין מערכת העצבים, וטפל בדיכאון ובמצבי חולשה נפשית. פועל ברמות האנרגטייות, הרגשיות, ואם מכוונים על כך- גם ברמות הרוחניות
  5. לאנמיה בהיריון, ולהגברת איכות תנובת חלב
    לו הייתי צריך לענות אסוציאטיבית לצמד המילים "צמח מזין" מיד הייתי יורה- סרפד (.Urtica spp). הזנתו מתבטאת בשורה של ויטמינים ומינרלים בכמויות עצומות, ועל כן מוכר כבעל סגולות מדהימות לשיפור אנמיה עקב חוסר בברזל. בארץ גדלים בר 3 מינים. הוא מאוד מקובל להזנת האישה ההרה הזקוקה למצאי ויטמינים ומינרלים גבוה; ומתוך הזנתו גם תומך בהנקה ומשמש כחלק מטיפול במחסור בחלב אם. וכך, במקום לקנות מולטי ויטמין לכל דבר- פשוט עושים חליטת סרפד. תכונה רלוונטית נוספת למחזור האישה, נובעת דווקא מסגולת הסרפד הקשורה לעצירת דימומים פנימיים. כך מקובל השימוש שלו בדימום וסתי עודף, ובדימומים לא תקינים מהרחם.
    אציין שגם הוא כמו התלתן הארגמן מנקז פסולת מהעור ומשמש במקביל גם לטיפול במחלות עור כרוניות.

    סרפד הכדורים בחורף- עלים ירוקים ורעננים. כך יש לקטוף אותם.
    סרפד הכדורים בחורף- עלים ירוקים ורעננים. כך יש לקטוף אותם.
  6. צמח מקרר לטיפול בגלי חום של גיל המעבר
    לא מזמן כתבתי פוסט על הצמח הזה. צמח רב שנתי בעל ציצית שורשים. השורשים הינם בעל איכות אנרגטית "קרה" ומשמשים להורדת חום ולהפחתת גלי חום של גיל המעבר. היא אחד הצמחים הנפוצים, הבולטים והקלים ביותר לזיהוי בשטחי החורש, הבתה והספר בארצנו. זוהי העירית הגדולה (Asphodelus ramosus)

    עירית גדולה (Asphodelus ramosus). צמח נפוץ מאוד בחורש. פקעותיו משמשים לטיפול במגוון בעיות רפואיות
    עירית גדולה (Asphodelus ramosus). צמח נפוץ מאוד בחורש. פקעותיו משמשים לטיפול במגוון בעיות רפואיות

    . וגם כאן ישנם שימושים נוספים לשורש שכוללים ניקוז רעלים ופעילות אנטי-בקטריאלית משמעותית.

  7. סרפד שקרי- אבל עושה דומה בפעילות הרפואית
    זהו צמח ממשפחת השפתניים הצומח בר בארץ ופורח בסוף החורף. באנגלית קוראים לו False nettle כלומר הסרפד הלא אמיתי, כי עליו דומים מאוד לזה של הסרפד. שמו בישראל נזמית לבנה Lamium album). הצמח מוכר פחות על ידי קהילת ההרבליסטים, אך מדובר בצמח מחזק רחם המשמש לטיפול במצבי דימום וסתי עודף, הפרשות וגינליות לא מאוזנות, ודימומים לא תקינים מהרחם. הנה, גם בפעילותו הרפואית הוא מתנהג כמו סרפד.

    נזמית לבנה- תתמוך בתהליכי ריפוי הנוגעים לבריאות האישה
  8. ליד מערכת הרבייה, ובקשר אנרגטי הדוק- דלקות בדרכי השתן
    מי שבקליניקה מטפל באישה ולא במחלות של נשים (ויהיה זה הרבליסט, נטורופת, מדקר סיני או רופא קונוונציונאלי) מכיר את הקשר בין זיהומים בדרכי השתן למערכת הרבייה, בעיקר בהקשר המיני והרגשי. נשים שמקבלות דלקות בדרכי השתן לאחר קיום יחסי מין הוא דוגמה אחת ומוכרת מאוד.
    למצב זב של דלקות בדרכי השתן יש צמח שמאוד מאוד נפוץ בחורש הארצישראלי, אך מוכר בעיקר כצמח מאכל משובח ביותר- זהו אספרג החורש (Asparagus aphyllus). אך העובדה שלאחר אכילתו- ריחו ניכר בריח השתן מזכירה ששימושיו הינם גם רפואיים. אז בין אם ליקטתן או קניתן אותו בסופר- אכילתו מסייעת לחיטוי דרכי השתן ולטיפול אנטיספטי בדלקות בדרכי השתן.

    אספרג החורש אוסף את קורס לקטי רפואה סביבו
    אספרג החורש אוסף את קורס לקטי רפואה סביבו
  9. לא רק לגזים
    נפוץ כל כך, זול וזמין. תבלין עתיק יומין ורחב שימושים. מוכר להרגעת העיכול ולהפחתת גזים. אבל גם בעל פעילות פיטו-אסטרוגנית. אלה הם זרעיו של השומר הפשוט (Foeniculum vulgare) אשר בשלו ויבשו בתחילת הסתיו, בימים היבשים והצהובים ביותר שיודעת האדמה. הצמח ניכר ביכולתו להגביר ייצור חלב-אם, לסייע בתופעות גיל המעבר, לרבות השמנה על רקע חוסר הורמונלי.

    שומר מצוי- מעודד יצירת חלב אם, בין כל מעלותיו


  10. כאבי וסת והפלות חוזרות
    הפעם מדובר בצמח נדיר למדי בארץ, מוגן ולא ריאלי מבחינת ליקוט בבר כיום ושמו מורן החורש. אבל אני יכול לראות איך בעבר הייתה יוצאת אשת הצמחים לליקוטו בהרים הרחוקים וחוזרת כעבור 3 ימים עם מלאי מוגבל לשימושים חשובים. לשימוש ההרבליסטי מוכרים בעיקר שני המינים האמריקאים. המין הישראלי אמנם פחות נחקר, ונדיר בבר, אך נפוץ מאוד כצמח נוי בגינות. השימושים במיני המורן נוגעים בעיקר לקליפת השיח/עץ, ומשמשים כ"נוגדי עווית לרחם". מונח רחב יחסית שבהקשר של המורן מתבטא בהפחתת כאבי וסת לצד מניעת הפלות, תמיכה בשמירת היריון וסיוע בהתקדמות הלידה. אחד מהטובים, בקיצור.

כיף שדואגים לנו כאן על האדמה הזו.

מאמרים - הספריה של הידע וחכמת הצמחים

לחצו על התמונה המתאימה למעלה, לקריאת סדרת המאמרים שמעניינת אתכם.