ילדים רבים באים עם זה לקליניקה. זה נקרא אטופיק דרמטיטיס. מופיע פעמים רבות כעור אדום, מגרד, יבש, מחוספס. לעתים ממש סדוק ומדמם.
מסב סבל רב. מעיר משינה, מטריף את הדעת, מגביל את החיים, את היציאה לטבע, לטיולים, שימוש בסבונים, רחצה בבריכה בים. הכל שורף.
לפעמים זה ממש להסתובב בעולם פצוע, ולא להבריא…
ומכיוון שזה אחד המקרים הנפוצים שבאים לקליניקה, ומכיוון שראיתי עשרות מקרים של ריפוי מהמם ומלא חסד, הבנתי שיש מה להוציא כאן לאור. מה שנקרא, כדאי ליידע את הציבור. אז יאללה.
בשימוש חיצוני יש קרם ספציפי לאטופיק דרמטיטיס שאני מכין. קרם יעיל, מזין את העור, מפחית גרד, נוגד אלרגיה מקומי ומפנה רעילות מטבולית. אני אפרט כאן במאמר על כל הצמחים שמרכיבים אותו אם תרצו לעבוד עם רכיביו ועקרונותיו.
נבין קודם שמדובר במחלה אלרגנית. וזה ממש לא מעניין מה האלרגן. מה שמעניין זה שמערכת החיסון בדריכות יתר. משום מה היא מבינה שאיזה אבקן תמים הוא פולש מסוכן. היא מייצרת תגובת יתר שלא בהלימה למצב. למעשה מערכת החיסון נמצאת כאן בחולשה, וכמו פינצ'ר קטן שנובח מתוך פחד, היא תוקפת מתוך חולשתה. האסטרטגיה הנכונה לכך היא חיזוק מערכת החיסון, ולא חס וחלילה דיכוי שלה. דיכוי מערכת החיסון זה מה שעושים סטרואידים, וסטרואידים כמו שאנחנו יודעים זה פיתרון זמני שדוחה את הקץ, ואינו מביא לריפוי.
כאן יגיעו צמחים מחזקי חיסון ומאזני חיסון כמו שורש אסטרגלוס (Astaragalus membranaceus), פטריית ריישי (Ganoderma lucidum), זרעי קצח (Nigella sativa) ועוד…
אבל מערכת החיסון לא סתם בדריכות יתר. ולטפל רק בצד שלה בקונפליקט, בלי לבדוק מי התחיל, זה כמו לנסות לפתור סכסוך בין 2 ילדים בלי להתייחס ל- 2 הצדדים במחלוקת. אז אני לא יודע מי התחיל, אבל יש בעור משהו שמדליק את מערכת החיסון. זה יכול להיות ברמת הפשט וירוס שהפעיל את המערכת וכבר אינו שם (אטופיק דרמטיטיס מופיע פעמים רבות בהקשר למחלות ויראליות, יבלות ויראליות וכו'), יכול להיות ברמת רעלים שמצטברים ברקמות העור (תזונה לקויה וכל זה…), וגם פינוי לקוי של חומרי פסולת שלא מוצא דרכו החוצה.
בהקשר הזה הצמחים היעילים הם אלה שמגבירים פינוי וניקוז מהעור. הם עושים זאת על ידי הגברה וייעול של פעולת השיתון, שיפור הפינוי הלימפתי ניקוז כבד וכיס מרה דרך המעיים, ייזוע ועוד… אלה צמחים שמוכרים בשימושם ארוך הטווח ביכולת לשנות מהלך של מחלות כרוניות, ועל כן קרויים "מתמירים", או בלועזית "אלטרטיבים" מלשון to alter= לשנות. במקרה של אטופיק דרמטיטיס יש כמה אלטרטיביים מאוד מקובלים לעניין:
עלי סרפד שמעלים שיתון ומשפרים פינוי דרך הכליות, לצד עבודה מאוד יעילה של הפחתת אלרגיה. מעניין לראות שעלי הסרפד עצמם מייצרים במגע חיצוני תגובה בעור שמזכירה תגובה אלרגית. למעשה יש מחלת עור אלרגית שנקראת אורטיקריה או סרפדת, שנקראת על שם תופעות הצמח (אורטיקריה על שום Urtica= סרפד בלטינית). את הסרפד אפשר ללקט ולייבש, או לקנות יבש בחנויות הטבע, ולחלוט במים רותחים חליטה שמשאירים למשך הלילה, ושותים מסוננת במהלך היום. 6 כפות ליום יהיה מינון ריאלי, וכמות המים צריכה להיות כזו שתכסה את הצמח ושתשתו את כולה. (כלומר בין חצי ליטר ל-2 ליטר, תלוי בכם).
פרחי תלתן ארגמן או תלתן אדום הם אופציה מאוד מקובלת, מפורסמת ומוצלחת לטיפול חיצוני ופנימי בבעיה. הפרחים של תלתן ארגמן גדלים בר ברחבי הארץ בסביבות מרץ-אפריל. פרחי תלתן אדום נמכרים בחנויות הטבע ואצל המגדלים של צמחי המרפא (עלעלים כמובן המומלצים מכל). יש להם פעילות אלטרטיבית כמו לסרפד, אך לא דרך שיתון. הפינוי של הרעלים נעשה, כך מקובל לחשוב, דרך הריאות. והעבודה שלהם היא הרבה מעבר לפינוי. יש בהם איכות מאוד עמוקה של הזנה. הזנה של העור, הזנה של מינרלים, לחלוח היובש (שכן אטופיק דרמטיטיס מערבת יובש רב בעור כחלק מהגירוי והמטרד). מהסביבה הזו גם מאוד מקובל לשלב את התמציות בקרמים לעור מגורה ומוכה אלרגיות.
עוד אלטריטיבי מפורסם הוא דבקה זיפנית (Galium aparine) הגדלה בשפע ברחבי הארץ, בתוך היישובים, בשולי יערות, בצידי דרכים ועל כל גבעה חשופה… הדבקה משמשת כמנקזת לימפתית יעילה ובטוחה מאוד לשימוש. עוזרת להניע את הנוזל הבין תאי בו מרוכזים חומרי הפסולת, ולנקז אותם דרך צינורות הלימפה עד לכליות ולשתן. את הצמח אפשר ללקט בחורף, לייבש, ולחלוט במים רותחים כל השנה. גם כאן יידרשו כ- 6 כפות ביום. אבל כאשר נעשים שילובים של אלטרטיביים, כל אחד יכול לרדת קצת במינון, ולתפוס חלק יחסי בתערובת.
ברמה האנרגטית, האטופיק דרמטיטיס היא מופע של אש בעור. וחובה לקחת את זה בחשבון. מעבר להימנעות ממזונות חריפים ומייבשים, יש גם לתת את הדעת לצמחים שמסלקים חום ומזינים את העור. תלתן ארגמן היה אחד המזינים. סילוק האד ייעשה בעזרת צמחים מרים וקרים.
ברמה המקומית אפשר למצוא את הצמח הכל כך נפוץ בשדות המרעה, בשטחי הבור ובשולי החורש הישראלי- הוא העירית הגדולה (Asphodelus ramosus). הצמח הוא אלטריטבי בפני עצמו, ומעבר לכך צמח קר ולח. עד כדי כך קר שהוא משמש ממש להורדת חום מדיד (fever), להפחתת גלי חום של גיל המעבר ולשלל מחלות חום רעלניות בעור, לרבות פסוריאזיס ואטופיק דרמטיטיס. אפשר לעשות בו שימוש חיצוני (בקרמים) ופנימי.
ברמת שחקני החיזוק מחו"ל, יש צמח שנקרא Scutellaria baichalnsis או בשמו הסיני Huang chin, שיש לו פעילות מנקזת אש ורעילות, וברמה המערבית מוכר ומוכח כנוגד אלרגיה ומשכך דלקת. הוא מאוד יעיל למצבים האלרגניים בעור ובמערכת הנשימה, ומזכיר לנו כאן גם את הקשר האנרגטי בין 2 המערכות האלה. 2 האיברים הקשורים בראייה הסינית לאלמנט המתכת. אלמנט שמקושר בין היתר עם גבולות ועם קליפות. עם השלה ועם היפרדות. ואכן, גם העור וגם הריאות הם האיברים הבאים במגע עם האוויר, עם החיצון, עם הסביבה. וגם אצלנו נהוד לקרוא לעור "הריאה השלישית". לא בגלל שהוא נושם אוויר (כי הוא ממש לא), אלא כי הוא משקף הרבה פעמים את מה שמתחולל בריאות. ולא סתם המחלה קרויה "אסטמה של העור".
בשימוש החיצוני נשתמש כאמור בצמחים מזיני עור כמו תלתן ארגמן שהוזכר שעובד להזנת העור ולניקויו גם מבחוץ, ובצמחים מקררים כמו עירית גדולה שהוזכרה. עוד צמח שמאוד מסייע לגרד ולהזנת העור הוא הכוכבית המצויה (Steallaria media). ויש שמן שאפילו פגשתי רופאי עור שממליצים עליו למטופליו והוא שמן קצח, אש ניתן לרכוש בחנויות הטבע. עבודתו נוגדת האלרגיה ומאזנת החיסון מוכרת גם בשימושים הפנימיים וגם החיצוניים, ומאוד יעילה. כל אלה משולבים בקרם בסיס, אותו אפשר לקנות בחנויות לקוסמטיקה טבעית.
אז המוצר שציינתי בהתחלה (Atopic cream ) הוא קרם עם כוכבית, תלתן, שמן קצח ועוד… וניתן להשתמש בו חיצונית באופן קבוע ורציף.
אפשר גם לעשות הקלה לסימפטומים של הגרד והיובש על ידי אמבטיות שיבולת שועל. עושים אמבטיה ושמים בה גרב עם שיבולת שועל (קוואקר מהסופר) שהושרתה בהם חצי שעה. סוחטים ומערבבים מידי פעם. המים יהפכו חלביים ורכים, מזינים ועוטפים.
ואם ניקח את זה רגע צעד פנימה, אז אפשר לתהות מה יש לילדים שדווקא אצלם מופיעה המחלה באופן תדיר ונפוץ, ומה יש אצל אותם מבוגרים בהם המחלה עוד קיימת עוד. גופנפש הוא לא מדע כולל. וכל אדם מגלם קשר אחר של הדברים. ככלל יש הרבה פעמים קשר של אותה דריכות יתר, אותו צורך "בלתקוף מהחומות" או להגן מהחומות. יש הצטברות של אש, שהרבה פעמים קשורה גם לחוסר ביטוי (השמעת קול= אוויר) ומשקעים רגשיים לא מדוברים. כילדים, החוויה של מגננת יתר של ההורים יכולה להתבטא באופן זה דרך העור. ולעתים הסיפור הוא עמוק הרבה יותר ונוגע לקשרים בין דוריים שכל אחד מההורים – ראוי שיחקור גם בתוך עצמו.
בכל אופן, אני לא מתייחס אל המחלה כאל גנטית. היא כן משורשרת בסיפור המשפחתי. כן מועברת באמירות החיים, וגם בהרגלי החיים. מה שבטוח- היא אינה כאן כדי להישאר. היא אינה גורל אכזר. והיא בטח לא מבקשת שנפגיז אותה בסטירואידים, כי היא תצא במקום אחר ובזמן אחר. היא כן מבקשת התייחסות למערכת החיסון ולפינוי רעלים, הזנה וריכוך של העור ברמה החיצונית והפנימית, ולצד כל אלה התבוננות על הגבולות והיחסים שלנו עם הקרובים לנו.
מרגש לראות כיצד ניתן להפחית ולסיים את הסבל הנלווה למחלה הזו. בעיקר ילדים מגיבים מהר יותר ובקלות לטיפול הצמחי, הטבעי, השלם. וטוב לזכור:
הכל אפשרי! הגוף יצר את המחלה, הגוף יכול לרפא אותה.
יותר חכם מהרופא או ההרבליסט, הוא הגוף שלנו. וטוב יהיה אם המטפל, מכל סוג שהוא, יחזיק את האמונה הזו. היא לכשעצמה תומכת בריפוי.
הנה (שוב) קישור לקרם, למי שרוצה להתנסות בעבודה החיצונית עם הצמחים לשם הקלה ושיכוך מקומי Atopic cream