האביב בא, וחגיגת החיים איתו. טריליארדי אבקנים, מאלפי מינים שונים, מתעופפים באוויר ונושאים את המטען הגנטי של הדור: הבא. האבקן- בהיותו חלקיק קטן, אנרגטי, פעיל, מלא חיות וקל תנועה- עושה רשמיו גם על מערכת הנשימה אליה הוא חודר כגרגר אבק- ועל הגוף כולו, שבמצבים בהם מערכת החיסון חלשה (כמו אחרי חורף ויראלי במיוחד) נמצא במצב של רגישות יתר… או אם תרצו -דריכות יתר.
הכבד אחראי לפירוק האלרגן, שבראייה הוליסטית נחשבים כרעלן לכל דבר (חומר שגורם לפעילות בלתי רצויה בגוף). כשהכבד מותש, אותה רעילות, בתפיסה האנרגטית, "עולה" מעלה. אצל רבים זה בא בעיטושים, גרד בעיניים ובאזניים, גירוי בגרון, לעתים שיעול יבש ואצל אחרים בפריחות עוריות, גרד בעור ולעתים גם שלשולים. זו הסיבה שניקוי אביב עוזר מאוד בהרבה מקרים של אלרגיה.
אבל מה עושים כשזה כבר בא?
ראשית, מורידים אלרגנים במזון, בעיקר את מוצרי החלב, הבוטנים והטחינה, ומוותרים ככל האפשר על סוכר מעובד בתזונה. ואז באים לעזרתנו צמחים שכולם יכולים להשיג/ללקט/לקנות ולהכין חליטה רפואית:
- עלי סרפד (Urtica pilulifera): הסרפד ידוע מאוד בהיותו מזין מאוד, מכיל כמויות עצומות של ויטמינים ומינרלים ומיטיב עם מערכות הגוף השונות. נוסף על תכונות אל אלה, יש לסרפד פעילות יעילה מאוד גם כנוגד אלרגיה, בין אם האלרגיה מופיע בעור ובין אם במערכת הנשימה. הסרפד נבדק במחקרים ופעילותו נוגדת האלרגיה הוכחה. את עלי הסרפד ניתן גם ללקט בחורף ולייבש כמויות שתספקנה למשך עונת האביב וגם אחריה. כמות נדרשת: כ- 6 כפות עלים קצוצים ביום.
- כותלית יהודה (Parietaria judaica): צמח ממשפחת הסרפדים שאינו צורב. צומח בקרקעות מוצלות ועשירות בחנקן ובצמוד לקירות ומערות (ועל כן שמו- כותלית). מדובר בצמח האלרגן ביותר בארצנו- מקום ראשון במבחני האלרגיה. האלרגיה נגרמת כתוצאה מנשימה של אבקני הפרח שפעילים מרבית חודשי השנה. רבים מהאנשים חווים את האלרגיות של הצמח, אך לא מזהים אותו תחת אפם. וכדאי, מכיוון שבזכות נפלאות הבריאה- דווקא אותו צמח בחליטה מרגיע ביעילות מדהימה רבות מהאלרגיות העונתיות, בעיקר אלו שבמערכת הנשימה, בין אם נגרמו על ידיו ובין אם על ידי גורם אחר. חליטה רפואית, כמות נדרשת: כ- 6 כפות עלים קצוצים ביום.
- שמן קצח (Nigella sativa): יש מיני קצח בר נפוצים מאוד במישור החוף, אך אני מתייחס כאן לכמויות ועיבוד כזה שאפשרי רק בזן התרבותי. אותו קצח מהלחם, הקרוי גם כמון שחור, הוא אחד הצמחים המשמעותיים ביותר לאיזון של מערכת החיסון, כלומר הפחתת פעילות יתר (כמו אלרגיות, דלקת וכו') וחיזוק של מערכת החיסון מול מחוללי מחלה. זה צמח עם זיקה מאוד ברורה ומובהקת לריריות מערכת הנשימה. הוא יעזור הן בהפחתת התגובה האלרגית, והן בחימום וייבוש נזלות. ניתן להשתמש בשמן בכבישה קרה, ולמרוח על לחם יחד עם דברים נוספים שישתלבו בטעם, או פשוט בתוך שמן זית וזעתר, כך חריפותו (המתונה בכל מקרה) פחות מורגשת. מינון: כף ליום למבוגר, כפית לילד.
- שורש ליקוריץ (Glycyrrhiza glabra): גם כאן מדובר בצמח שגדל בר בארץ, אך שימושיו ברמה הפרקטית אפשריים בקניית שורש מיובש. מהשורש עושים מרתח (מבשלים כחצי שעה על אש בינונית) וטעמו מתוק וקל לשתייה (חוץ מלסולדים מטעמי אניס). יש לצמח פעילות מונעת אלרגיה- אך כאן מדובר יותר במניעה ובחיזוק. יעילותו בתוך התקף אלרגי תהיה פחותה. פעילותו נוגדת האלרגיה מבוססת בעיקר על ידי חיזוק בלוטת האדרנל, אשר מפרישה את אותם הורמונים סטירואידליים אשר מפחיתים את התגובה האלרגית. מינון: כ- 3 כפות ליום שורש גרוס. לא בלחץ דם גבוה. אפשר להגיד שזו הדרך הטבעית לקבל השפעה כמו סטירואידים, אך ללא תופעות הלוואי הקשות, וללא התשה של בלוטת האדרנל.
אפשר ורצוי לשלב מספר צמחים. ובמקרה של אלרגיות חוזרות, כדאי לשקול ייעוץ מקצועי היכול לסייע במניעת אותם ההתקפים לטווח הארוך.