הסרפד שגדל כמעט בכל אזור בארץ, גם בשטחים המיושבים וגם בשטחים הטבעיים, הוא הרבה יותר מצמח צורב. מדובר בצמח מרפא רב פעילות ויעילות לצד בטיחות מוחלטת לגבי השימוש בו גם במצבים העדינים ביותר כמו היריון, הנקה, ילדים ואף לצד תרופות קונבנציונאליות. השימוש אפשרי בשייק (בעונה) אך בעיקר בחליטות של הצמח היבש, או בטינקטורות (מיצויים אלכוהוליים) שמקורם בד"כ בייצור מקצועי של מטפלים בצמח מרפא (הרבליסטים).
מסכם כאן 10 שימושים של הסרפד. לא רק תיאורטיים, אלא בדוקים מהקליניקה, שלי ושל עמיתיי למקצוע:
- מולטי ויטמין ומינרל– מכיל ברזל, אבץ, מגנזיום, צורן, סידן, ויטמין A, B,C,E,K ועוד ועוד… מתאים לכל מצב של חסר. אחד מהמצבים הידועים והמומלצים זה היריון. בנוסף, כחלק מיכולתו המופלאה להזין ברכיבים חיוניים (בהם גם הצורן הקיים בכמויות עצומות בצמח)- משמש הסרפד נאמנה גם כחלק מטיפול בנשירת שיער.
- טיפול באנמיה– נגזר גם מהסעיף הראשון. הסרפד ידוע כמתאים למצבי אנמיה הנגרמים עקב חוסר בברזל, אך לא רק בגלל תכולת הברזל, היות ויש צמחים רבים עם תכולת ברזל גבוהה מהסרפד שלא מותווים לכך (כמו כוכבית, חוביזה ועוד…) אלא גם כי הוא מגביר את הספיגה של הברזל.
- הגברת ייצור חלב אם- גם זה כחלק מהיכולת המזינה המופלאה של הסרפד. משפר הן את קצב ייצור החלב, והן את איכותו.
- נוגד אלרגיה: פעילות משמעותית וניכרת. מפחית גם תגובות אלרגיות במערכת הנשימה (כמו קדחת השחת ונזלת כרונית) וגם בעור (כמו אטופיק דרמטיטיס). מכיר כאלה שעם בוא האביב זה הדבר הראשון שמציל אותם.
- מגביר פינוי רעלים דרך השתן- המונח המקצועי נקרא "משתן מטבולי". הכוונה היא שהסרפד משפר את פינוי הפסולת והרעלים דרך הכליות. אחד השימושים הנגזרים מכך הוא טיפול במחלה דלקתית נפוצה בשם גאוט (שיגדון) בה יש הצטברות של חומצה אורית (אשר מפונה בשתן) במפרקים וכאב נוראי.
- מתמיר (אלטרטיבי)- שתי הפעיליות הקודמות (נוגד אלרגיה ומשתן מטבולי) מבססות את הסרפד כאחד מהצמחים הטובים ביותר לניקוז רעלים מהעור במחלות עור כרוניות, עם דגש מיוחד על מחלות עור אלרגיות. המושג "מתמיר" מרמז על כך שהצמח מתמיר את המחלות הכרוניות, כלומר משנה אותן ועוזר בריפוי שלהן. כך מחלות עור אלרגיות כמו אטופיק דרמטיטיס (אסטמה של העור), אורטיקריה, אקזמה ועוד מטופלות בהצלחה עם סרפד, וגם מחלות עור כרוניות אחרות כמו פסוריאזיס וסבוריאה.
- מקדם דיטוקס- בתור צמח מתמיר (אלטרטיבי)- הסרפד מתאים מאוד כתוספת צמחית פעילה לתהליכי ניקוי רעלים (דיטוקס). הסרפד יקבל את הניקוז דרך הכליות, וצמחים נוספים יתפסו את תפקיד ניקוז הכבד והמעיים, ניקוז הלימפה ועוד…
- מפחית רמות סוכר- המחקרים מראים שהוא מגביר את הפרשת האינסולין מהלבלב, אך לא ברור לגמרי המנגנון. אולי זה הודות לריכוז הכרום הגבוה בצמח.
- עוצר דימומים פנימיים- במצבים של דימום לא תקין, כמו וסתות שופעות, דימומים בין הוסתות, דימומים מהאף ועוד, משמש הסרפד נאמנה. יחד עם היותו נוגד אנמיה מהווה פיתרון מושלים גם לטיפול בדימום העודף, וגם החוסר הברזל והדם שנגרמים מכך.
- מחזק את דרכי השתן– מה שקרוי במינוח המקצועי- "טוניק לכליות". וזאת, בנוסף להיותו מנקז דרך הכליות. בתור טוניק לכליות משמש לטיפול ולמניעה של אבנים בכליות, לדליפות שתן, למניעת דלקות חוזרות בדרכי השתן ועוד…
ניתן לקטוף את הצמח השלם בעונה (חודשי החורף) ולייבש, או להכין שייק מרוכז, לסנן ולסחוט דרך חיתול בד ולשמר עם אלכוהול (25% ריכוז סופי), ואפילו להקפיא כקוביות קרח. קוביית קרח אחת או שתיים ליום זה כבר מינון מעשי. ואם נצרבתם… הסתכלו סביב- ליד כל סרפד כמעט צומחת הכוכבית המצויה- שהיא צמח המנטרל את השפעתו הצורבת של הסרפד.